En versiyonumuz halimiz gelmemizde kuşkusuz büyük engeller bulunmaktadır. Bunlarında başın da “kronik stres” gibi faktörler vardır.
Bir çoğumuz adaptojen lafını hiç duymadı. Bazılarımız ise ingilizce kaynaklarda ismini duydu.
Adaptojenler zihinsel zihinsel dayanıklılığı ve stres yönetimi destekler. Vücutta stresin etkilerini azaltır ve çevreye uyumu kolaylaştırır.
Adaptojenler stresin verdiği zararlı etkilere karşı bedenimizi korur
Sadece bunula da kalmaz. Adaptojenler beyin sağlığını geliştirmek ve bağışıklık sistemini arttırmak gibi faydalı durumlarda kullanılır.
Bu makalede adaptojenleri tanıyıp işlevlerini öğreneceğiz.
Adaptojenler Nedir ve Nasıl çalışırlar?
Kronik stres modern dünyanın en büyük sorunlarından biridir. Aynı şekilde, Türkiye’de insanlar için gerçek bir sorundur.
İyi haber şu ki, kronik stresten kurtulmanıza ve üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olabilecek bazı basit çözümler var.
Adaptojenler kronik stresle mücade de kullanabileceğimiz yöntemlerden sadece biridir.
Adaptojenler, stresin verdiği problemlerin azaltılmasında ve iş verimliliğin arttırılmasında “biyohacker” dediğimiz insanlar tarafından kullanılıyor.
Bilmeyenler için adaptojenler, geleneksel Çin ve Ayurveda tıbbında yaygın olarak kullanılan bitki ve hayvan alkaloidleridir.
Birçok adaptojen, çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde çok etkili olduğunu göstermiştir.
Adaptojenler stresi azaltmada, rahatlamayı teşvik etmede ve kronik hastalıkların gelişmesini önlemede etkili olduğu tespit edilen botanik maddelerdir.
Hormon Dengesi
Sağlık hepimiz için çok önemli bir konu.
İnsan vücudu, sürekli olarak yenilenme ve onarım sürecinde olan çok sayıda organ hormon sisteme sahiptir.
Hormon sağlığını düzgün işlemesi hayat kalitemizi olumlu etkiler. Örneğin düşük seviyede testosteron, erkeklerde cinsel isteksizlik, kas kaybı ve depresyon riskini arttır.
Stres hormonlarının bağlı olarak kalp hızında ve tansiyonda artış görülür. Bunun sonucu hormonalar “savaş ya da kaç tepkisi” ile yanıt verir.
Savaş ya da kaç deneyimi dış ve iç faktörler sonucu tetiklenebilir. Bunlar:
- Aşırı sıcak havalar veya aşırı soğuk havalar
- Hastalık veya yaralanma gibi biyolojik faktörler
- Tütün, alkol veya uyuşturucu gibi kimyasal maddeler
- Zihinsel sorunlar (örneğin, [iş kaybı veya boşanma gibi] olumsuz olaylara veya algılanan tehditlere odaklanmak gibi)
- Uykusuzluk
- Türkiye’de araç kullanmak / trafik
Stresin azı faydalı olabilmekle birlikte, kronik stres sıkıcıdır. Adaptojenler stresin verdiği etkileri azaltır.
Adaptojenler hormonların daha düzgün çalışmasında fayda sağlayabilir. (kaynak)
Sadece adaptojenler yardımcı olmaz. Hormon dengesini optimize etmek için sağlıklı beslenmek, stres seviyesini azaltacak aktiviteler yapmak, protein tüketimi gibi bir çok farklı faktör vardır.
Stres aynı şekilde testosteron baskılayıcı özelliktedir. Erkeklerde bu hormonun baskılanması depresyon, iktidarsızlık ve düşük enerjiye sebep olur
Hangi Adaptojenleri Kullanmalıyız?
Piyasa da çok fazla alternatif ürün var. Sizin için ufak bir taslak hazırladık
Adaptojenik Bitkiler
Her birinin kendine özgü eylemi olduğu söylenen birçok farklı adaptojen vardır. Ancak, bu doğal takviyelerin güvenliğini ve etkinliğini destekleyen yalnızca sınırlı klinik araştırma çalışmaları olduğunu unutmayın.
Yaygın adaptojenlerin örnekleri ve vücutta ürettikleri söylenen eylem şunları içerir:
- Ashwagandha: Hint ginsengi olarak da adlandırılır. Batı da kullanımı çok 10 yılda yaygınlaşmıştır. Maalesef Türkiye’de halen marketlerde bulunmamaktadır. Güçlü bir adaptojendir.
- Astragalus kökü : Bağışıklık sistemini ve beyaz kan hücrelerini arttır. Ayrıca uzun ömürler bağlantılı telomerleri çevresel hasarlara karşı korur. (kaynak)
- Rhodiola rosea : Adaptojenler içerisinde, depresonla savaşta ve enerji artışında en etkili olanlardan biridir. Ayrıca vücutta Nitrik oksit salınımı da arttır. Araştırmalar ayrıca beyinde mutlulukla ilişkilendirilen serotonin hormonunu desteklediğini belirtiyor. (kaynak)
- Asya ginsengi ( Panax ginsengi ): Asya ve Rusya’da bulunan güçlü bir bitkidir. Bu çevrede kullanımı yaygındır. Bir çok uzmana göre En güçlü adaptojen olarak kabul edilir. Üzerinde yüksek miktarda bilimsel çalışma yapılmıştır.
- Sibirya ginsengi : Yorgunluk için tavsiye edilen, stres konusunda da faydalı olan adaptojendir.
- Yabani yam : Kadınlarda sağlıklı hormon seviyesini destekler
- Kutsal fesleğen : Stres ve kaygıyla ilgili problemlerde daha çok tercih edilir.
- Bacopa Monnieri : beynin sağlığını koruyup, hafıza üzerinde fayda sağlayabilir.
- Maca : Enerji artışı ve libidoyu destekler
- Meyan kökü : Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve strese karşı adapte olabilme yeteneğini arttır.
- Reishi : Yaşlılık karşıtı olan bu mantar, uyku kalitesini desteklemek için de tüketilebilir.
Bu bitkisel ekstratların yanında vitaminler ve minerallerde fayda sağlayabilir. Magnezyum, bir adaptojen değildir ama stresin azaltılmasında kullanılır.
Adaptojenler uykusuzluk, stres, kaygı gibi semptomlar için kullanılır. Piyasa da çeşitli miktarda adaptojen cinsi bulunmaktadır.
Adaptojenler Birlikte Kullanılır Mı?
Adaptojenlerin etkileri genellikle benzerdir. Örneğin, Eleutherococcus’un Rhodiola ve Citrine ile kombinasyonu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Adaptojen kullanımında yeniyseniz bir ile başlayın. Daha sonra ikiye çıkartıp vücudunuz tepkisini gözlemleyin.
Adaptojenlerin Etkileri Ne Zaman Görülür?
Adaptojenlerin etkisi için düzenli kullanılması gerekir
Herhangi bir etkinin ortaya çıkması birkaç hafta sürebilir. Ortalama 2.haftanın sonunda birçoğunun etkisi görülür. Birden fazla adaptojen kullanıyorsanız, aynı dozlarda almayın.
Yan etkiler
Adaptojenler, bitkisel takviye endüstrisinde yaygındır.
Adaptojenler, anti-inflamatuar etki, kan basıncını düşürme, kaygı ve stresi azaltma ve uykuyu teşvik etme dahil olmak üzere bir dizi sağlığı geliştirici aktiviteye sahiptir.
Bunun yanında, yüksek dozlarda ve kontrol alındığında bir dizi yan etkiler ve istenmeyen durumlar yaratabilir.
Adaptojenler, ilaçlarla etkileşim yaratabilir. Özellikle psikiyatri ilaçları kullananlar dikkat etmelidir.
Örneğin meyan kökü uzun süre alındığında yüksek kan basıncı gibi semptomlar yaratabilir. Doktor izni olmadan herhangi bir takviyeyi uzun süre kullanmak sakıncalıdır.
Sonuç Olarak
Stresin azaltılmasında kullanılan adaptojenler, Türkiye’de yavaş yavaş popüler hale gelmiştir.
Vücudumuz, otomatik olarak yeni ortamlara ve zorluklara uyum sağlama sürecindedir. Adaptojenler bu süreci destekleyebilir.
Doğru kullanıldığında adaptojenler günlük hayatınızı kolaylaştırabilir. Bunu yanında aşırı stres sorununuz varsa doğal kaynaklardan yardım alabilirsiniz. Stresin azaltılmasında başvurabileceğiniz en iyi kaynaklardan birisi de meditasyondur.
Araştırmalarda, düzenli meditasyon yapmanın 8.haftadan sonra beyin sağlığını olumlu etkiliyor. Meditasyon yapmak daha sakin kalmamıza yardımcı olur.