Keto Diyet Nedir ve Keto’nun Avantajı ve Yan Etkileri

Ketojenik diyet

Ketojenik bir diyet düşünürken, keto diyetinde neler olduğunuz bilmeniz gerekir. Çok az veya hiç karbonhidrat içermeyen, düşük karbonhidratlı, %80 yağlı bir diyettir keto diyeti. Ketojenik diyetten yağ enerji kaynağı olarak hizmet edecektir. Ketojenik diyet planını vücudunuzun karbonhidrat bazlı gıdaları enerji için kullanamayacağını bilmelisiniz.(Ketosise girdiğinizde)

Ketosis durumu, kanda artan keton cisimleri sonucunda olur. Keton cisimlerinin faydaları arasında yağ yakının desteklemesi, kilo vermeyi kolaylaştırması, zihinsel fonksiyonları arttırması, enerji artışı, iştahta azalma gibi durumları söyleyebiliriz.

Ketojenik diyet, yağ oranı yüksek yiyecekleri içerir. Bu besinler yüksek miktarda yağsız protein içerir. Etin karbonhidrat oranı düşük olduğu için iştahı keser ve açlık sancılarını körfezde tutarak genel kalori alımınızı azaltır. Keto diyeti ayrıca karın bölgesindeki yağ miktarını azaltır ve HDL kolesterol seviyesini iyileştirir.

Keto Diyette Meyve Tüketimi

Ketojenik diyette karbonhidrattan zengin besinler çoğunlukla sebzelerdir. Meyveler genel olarak yasaktır. Keto diyetinde, bazı meyveler yemek için uygundur, ancak alımınızı sınırlandırmalısınız.

Karbonhidrat oranı yüksek sebzeler brokoli, karnabahar, yaz kabağı ve soğan ile sınırlıdır. Meyve ve sebzelerin yanı sıra kızarmış yiyeceklerden ve işlenmiş yiyeceklerden de uzak durmalısınız. Tipik bir fincan doğranmış brokoli veya karnabahar yaklaşık altı karbonhidrat içerir. Bazı insanlar diyetlerini uzun süre sürdürmekte zorlanırlar ve bunun sonucunda ortaya çıkan sodyum eksikliği sindirim sorunlarına yol açabilir. Yemeklerinizde deniz tuzu kullanmalı, yağlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız.

Ketojenik diyet, yağlara odaklanan düşük karbonhidratlı bir diyettir. Amaç, karbonhidratları sınırlandırırken protein açısından yüksek gıdaları tüketmektir. Yediğiniz protein miktarını sınırlamamalısınız, ancak yediğiniz et miktarını sınırlamalısınız. Proteinden zengin besinlerle makro besin dengesini kontrol etmek daha kolay olacaktır. 

Herkes mi Keto Diyeti Yapmalı?

Ketojenik diyet kısa süreli kullanım için güvenlidir ancak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Vücudunuzun birçok sağlıklı besini kaçırmasına neden olan karbonhidrat açısından zengin gıdaları büyük ölçüde azaltır. Karbonhidratlar, hücrelerinizde enerji ürettikleri için temel makro besinlerdir. Ayrıca, vitaminler, mineraller ve diyet lifi içerirler. Diyetinizden karbonhidratları çıkardığınızda, potansiyel olarak vücudunuzun ketozis denen bir duruma girmesine neden olabilirsiniz.

Ketojenik diyet, karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri kesmenizi gerektirir. Hala peynir ve avokado yiyebilirken, normal aspir yağı kullanmamalısınız. Bu diyet kolesterol seviyenizi düşürürken, tükettiğiniz karbonhidrat miktarını azaltmaz. Ayrıca, kalp hastalığı ve diyabet riskinizi azaltacaktır. Yüksek yağlı diyet herkes için değildir. Bazı faydaları vardır, ancak ana dezavantajı, herkes için olmamasıdır.

Ketojenik Diyette Makrolar

Genel olarak, ketojenik diyet sizi daha fazla yağ açısından zengin yiyecekler yemeye teşvik eder. Ketojenik diyet planı yaklaşık yüzde altmış ile yetmiş yağ, yüzde 15-20 protein ve yüzde on karbonhidrat içerir. Bununla birlikte, uzmanlar karbonhidratların günde 50 gramdan daha azıyla sınırlandırılmasını önermektedir. Bu diyet herkes için değil. Şeker hastalığınız varsa, tıbbi yardım almanız daha iyi olabilir. Ardından ketojenik yaşam tarzını deneyebilirsiniz.

Ketojenik diyetteyken sağlılı omega-3 yağları, organik tereyağ, MCT ve hindistan cevizi yağı, soğuk sıkım zeytinyağı, organik krema gibi yağ kaynaklarını kullanabilirsiniz. Bunun dışında avokado ketojenik diyette olmazsa olmaz meyvelerden biridir. Avokadonun içerisinde bulunan potasyum sayesinde hem kramplar azalacak, hem de potasyum eksikliği kaynaklı yorgunluk azalcaktır.

Ketojenik diyette makroların dışında mikrolarda çok önemdir. Magnezyum, ketojenik diyette tüketilmesi gereken en önemli mikro besinlerden biridir. Bunun dışında B1, Karnitin, Sodyum gibi mikro besinlerin tüketimini de optimize etmek fayda sağlamaktadır.

Hamileler için Keto Önerilmez! Keto’nun Yan Etkileri

Ketojenik diyet kilo vermek için popüler olsa da herkes için önerilmez. Keto diyetine başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Hamileyseniz, bu diyete başlamadan önce bir doktora veya başka bir kalifiye tıp uzmanına danışmalısınız. Ketojenik diyetin milyonlarca insanın kilo vermesine ve sağlıklarını iyileştirmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Kronik hastalıkları olanlar ve aşırı kilolu olanlar için güvenlidir. Epilepsi hastaları için de mükemmel bir seçenektir.

Ketojenik diyet kilo vermek için çok faydalı olsa da belirli rahatsızlıkları olan kişiler için uygun değildir. Karaciğer ve böbrekler üzerinde stres yaratır ve mevcut sağlık sorunlarını kötüleştirebilir. Hamileyseniz, bu diyeti denemeden önce bir doktora danışmalısınız. Tip 1 diyabet ve yüksek kan şekeri için de önerilmez. Ketojenik diyet herkes için olmasa da kilo vermek ve forma girmek için hala mükemmel bir yoldur.Keto diyeti ile kilo veren bir çok insan bulunmaktadır. Aynı şekilde aralıklı oruç ile de kilo vermek popüler hale gelmiştir.

Ketojenik diyeti meditasyonla ile destekleyin.

Meditasyon yapmak stresin azaltılması, kortizolun baskılanması, daha olumlu bakış açısı gibi faydaları bulunmaktadır. Günlük hayatından stresinden kurtulmak için meditasyon yapabilirsiniz. Böylece ketojenik diyetle birlikte gelen karbonhidrat açlığının karşısında olursunuz.

Meditasyon, rahatlamanıza ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olan eski bir uygulamadır. Aynı zamanda stres ve kaygıdan kurtulmanın harika bir yoludur.

Yorum yapın