Glutatyon: Nihai Antioksidan ile Tanışın

Günümüzde sağlığımız üzerinde zararlı etkilere neden olduğu bilinen kimyasallarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Kronik hastalık riskini azaltan önlemler alarak vücudumuzu bu toksik maddelerden korumak menfaatimizedir.

Glutatyon, vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan bir en güçlü antioksidandır. Serbest radikallerle savaşmada da etkili olan ve kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer’ı önlemeye yardımcı olduğu bilinen güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricidir.

Glutatyon, bağışıklık sisteminizi düzenlemeye yardımcı olan, hücrelerinizi koruyan ve toksinlerle savaşmaya yardımcı olan güçlü moleküldür

Glutatyon, üç amino asitten oluşur: glutamin, glisin ve sistein. Yetersiz beslenme, uykusuzluk ve ağır metaller vücuttaki glutatyon miktarını azaltır.

Glutatyon eksikliği popüler hale gelmektedir. Özellikle civa ve alüminyum gibi ağır metaller bu konuda bize zarar vermektedir.

Glutatyon eksikliği tedavisinde, damar yoluyla glutatyon alınır. Bu tedavide özellikle diğer yöntemlere oranla daha etkilidir. Glutatyon takviyeleri, damardan alımına göre emilimi daha düşüktür.

Glutatyon, vücutta antioksidan görevi gören doğal olarak oluşan bir moleküldür. Hücrelere, DNA’ya ve diğer moleküllere zarar veren serbest radikallere bağlanır ve onları etkisiz hale getirir.

Glutatyon faydaları nelerdir?

1- Yüksek Antioksidan

Glutatyon, serbest radikallerin verdiği zararlı etkilerin azaltılmını sağlar

Serbest radikaller, hastalıkların sebebidir.

Bir çoğumuz hayatlarımızda serbest radikallerden etkileniyoruz. Bunun sonucu kanser, kalp hastalığı ve bunama gibi hastalıklarda artış var. Serbest radikaller ayrıca kirlilik ve sigara gibi çevresel faktörlerin bir sonucu olabilir.

Vücuttaki serbest radikaller sadece hücrelere değil, vücuttaki diğer organ ve sistemlere de zarar verir. Bu nedenle, vücudunuzda birikmeye başlamadan önce onları önlemek için adımlar atmak önemlidir.

Vücudunuzdaki serbest radikal üretimini azaltılmasında C vitamini ve Glutatyon büyük rol oynar.

Araştırmalarda, vücutta glutatyon miktarı ne kadar fazlaysa o derece serbest radikallerde azalma görülüyor.

Glutatyon, hücreleri serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Bu, kronik hastalık riskini azaltmaya ve sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilir.

2- Karaciğeri Güçlendirir

Glutatyon karaciğer üzerinde koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Karaciğer vücudumuz için çok önemlidir. Karaciğer sağlığını korumak için çeşitli diyet programları takip etmeli, aşırı alkolden ve şekerden uzak durmalıyız.

Glutatyon, birçok farklı sağlık sorununa karşı savaşmak için kullanılabilen güçlü bir antioksidandır. Özellikle karaciğer yağlanmasının önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.

Alkol sebepli veya alkol sebepsiz karaciğer yağlanması gibi problemler de glutatyon yardımcı olabilir

Glutatyon, yorgunluğu yenmenize ve canlılığınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. Vücudunuzun serbest radikallere, iltihaplanmaya ve oksidatif strese karşı doğal savunmasını desteklemeye yardımcı olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır.

Glutatyonun faydalarından yararlanabilmek için, ilk yöntem glutatyon açısından zengin besinler tüketmektedir. Takviyeler her zaman ikinci veya üçüncü plandadır.

3- Insulin Direnci

Glutatyon, insülin hormonu üzerinde olumlu etkilere sahiptir

İnsulin hormonu sağlığımız için çok önemlidir. Hücrelerdeki enerjinin doğru çalışabilmesi için yeterli miktarda ve düzgün insülin üretilmelidir.

Bunun yanında İnsanlar yaşlandıkça daha az glutatyon üretirler. Araştırmada, glutatyon eksikliğinin insülin direnci riskini arttırdığını ve metabolizmayı olumsuz etkilediği görülmüştür.

Glisin ve Glutatyon takviyesi verilen deneklerde ise insülin hassasiyetlerinde gelişme görüldü.

Glutatyon, vücuttaki toksinleri atmak için vücut tarafından üretilen amino asittir. Glutatyon, detoksifiye etmenin yanı sıra sağlıklı bir bağışıklık sistemini ve insülin seviyesini destekler

4- Parkinson Hastalığı

Glutatyon, beyin sağlığını destekleyerek beyin hasarını önler

Parkinson hastalığı, titreme ve sertliğe neden olan, merkezi sinir sisteminin ilerleyici bir bozukluğudur. Ayrıca denge, konuşma ve hareket ile ilgili sorunlara neden olabilir. İlk belirtiler genellikle orta yaşlarda ortaya çıkar, ancak Parkinson hastalığı her yaşta herkesi etkileyebilir.

Bu daha az yaygın demans türü, dünya çapında her 200 kişiden birini etkiler. Şu an bilimsel olarak bilinen bir çözümü yoktur.

Eski araştırmalarda, damardan intravenöz glutatyonun titreme ve sertlik gibi semptomlar üzerindeki olumlu etkilerini belirtildi. Bu rapora göre, glutatyonun parkinson hasları üzerinde potasiyel yararı olabileceğini savunuyor.

Glutatyon, beynimizdeki dopamin miktarı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilen güçlü bir antioksidandır. Parkinson hastalarında, dopamin eksikliği görülmektedir.

5- Akciğer Sağlığı

Vücutta güçlü bir antioksidan olan glutatyon, akciğer sağlığının korunmasında destek sağlar

Akciğerler vücudumuzun hayati bir parçasıdır ve nefes alma sürecinde hayati öneme sahiptir.

Akciğerler zayıflar veya sağlıksız hale gelirlerse, vücutta sağlık sorunlarına neden olabilir. Akciğerler vücudumuzdaki diğer organlar ve kaslarla bağlantı kurar, bu nedenle birinin hasarı genel sağlığını etkileyebilir.

N-asetilsistein veya NAC, vücuttaki iltihabı azaltabilen bir takviyedir. Hücreleri hasar ve yıkımdan korumaya yardımcı olan bir bileşik glutatyonu sentezini destekler.

Glutatyon, hücreleri koruyucu özelliği, bağışıklığı geliştirici ve akciğer sağlığını desteklemesi ile bilinir.

Glutatyon akciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olduğu, serbest radikal hasarına karşı koruduğu ve genel vücut sağlığını desteklediği bilinmektedir.

Glutatyon İçeren Besinler Nelerdir?

Antioksidanlar vücudun serbest radikallerle savaşmasına ve iltihabı azaltmasına yardımcı olur.

Glutatyon, kükürt molekülleri içerir. Glutatyon sentezini arttırmak için tüketilebilecek gıdalar:

  • Brokoli, karnabaha
  • Sarımsak
  • Yumurta Proteinler
  • Balık

Bunun yanında, araştırmada, whey proteinin glutatyon seviyelerini arttırdığı gösterilmiştir.

Glutatyon, vücudunuz için gerekli olan bir antioksidandır ama dışarıdan takviye olarak alındığında pahalı olabilir. Bunun yerine, sülfür içerikli sebzeler tüketerek sadece glutatyon değil, vitaminler ve mineralleri de birlikte almış oluyoruz.

Sebzeler lif açısından da zengindir.

Glutatyon içeren besinleri tüketmek, vücutta glutatyon seviyesini korumak için en sağlıklı ve etkili yöntemdir

Yan etkiler ve riskler

Gıdalar yoluyla alınan glutatyon herhangi bir risk teşkil etmez. Takviye olarak, bazı insanlarda glutatyon yan etkilere sebebiyet verebilir.

  • Mide krampları
  • Şişkinlik
  • Nefes almada zorluk
  • Alerjik Semptomlar

Glutatyon, vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan, oksidatif stresin neden olduğu hücrelere verilen zararı önleyen ve azaltan güçlü bir antioksidandır. Bu güçlü bileşik yaş, stres ve pestisitler, ağır metaller ve plastikleştiriciler gibi toksinlere maruz kalma ile azalır.

Bunun yanında glutatyon kullanmadan önce olası yan etkilerden uzaklaşmak için doktorunuza danışın.

Detaylı bilgi almak için kaynak: Glutatyon Rehberi