İnternet Üzerindeki En Güçlü Glisin Rehberi

Glisin, vücudunuzun hormonlar için kullandığını bir amino asittir. Protein açısından zengin gıdalar tükettiğimizde, glisin amino asidini alırız.

Glisinin bilinen ve yavaş yavaş keşfedilen bir çok yarar vardır.

Örneğin: Çeşitli fizyolojik fonksiyonlara ek olarak, glisin ayrıca antioksidan olarak da popülerdir.

Hücresel Korunma

Glisin antioksidan görevi görür.

Hücrelerimiz sürekli zararlı toksin maddeler tarafından saldırıya maruz kalır. Antioksidanlar, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için gereklidir, ancak çoğumuz onları hafife alırız.

Hücrelerimize verilen hasarları, antioksidanlar savunur. Glisin amino asidi glutatyon sentezinde büyük rol oynayarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Epigenetik

Epigenetik modifikasyonlar, DNA dizisinden kaynaklanan ve sonraki yavrular tarafından miras alınabilen kromatin modifikasyonlarıdır.

Glisin, Epigenetikte önemli bir rol oynar ve glutatyon, pürinler ve haem’in ana öncüsüdür. Ek olarak glisin, diyabet ve glikolize hemoglobin dahil olmak üzere metabolik bozuklukların tedavisinde etkilidir.

Glisin en önemli amino asitlerden biridir. Vücudunuzu hücre hasarına karşı koruyan bir antioksidan olan glutatyon üretiminde hayati bir rol oynar.

Kan Şekeri Dengesi

İnsülin hormonundaki problemler bizim sağlığımızı olumsuz etkiler. Aşırı insülin salınması, yağlanmayla birlikte obezite ve Tip 2 şeker hastalığının başlıca sebeplerinden biridir.

İnsülin hassasiyetini yukarı çıkarmak, sağlığımız için yapabileceğimiz en önemli adımların başında gelir.

Araştırmalar, glisinin tip 2 diyabetli veya yetersiz beslenmeli kişilerde insülin duyarlılığını ve etkisini iyileştirebileceğini gösteriyor.

Kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olmasının yanı sıra, glukagonu uyararak karaciğer fonksiyonlarını da iyileştirir. Vücudumuzun doğal detoksifikasyon sistemi olan karaciğer, toksinleri parçalayarak böbreklere gönderir.

Glisin metabolik rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcı olur ve doğal detoksifikasyon işlemlerinin başlatılmasını sağlar

Beyin Sağlığı

Yeni bir çalışma, Glisin’in insan bilişi üzerindeki etkilerini inceledi. Bu çalışmada, bilişi geliştirip geliştirmediğini test etmek için deneklere bir plasebo veya Glisin verildi.

Çalışma üç grup vardı: sakin, stresli ve plasebo. Glisin, sağlıklı yetişkinlerde hafızayı ve dikkati arttırdığı görüldü. Ancak, Glisin’in stresli bireylerde bilişi iyileştirip iyileştirmediği açık değildir.

Bununla birlikte, bu etkinin depresyonu olanlarda ortaya çıkmadığını belirtmek önemlidir.

Uyku Kalitesi

Uyku kalitesi hayatımızın hayati bir parçasıdır ve hayatta başarı için kilit bir faktördür. Uyandığımız andan itibaren sürekli olarak çevremizdeki dünyaya maruz kalırız. Her gece aldığımız uyku miktarı gün içinde ne kadar yorgun hissettiğimizi belirler, bu da performansımızı ve üretkenliğimizi ve hatta sağlığımızı etkiler.

Yeterli uyku alamamak depresyon, yorgunluk, aşırı yeme isteği gibi durumlar yaratmaktadır.

Araştırmalar, glisinin beyin için önemli olan uyku ve hafızayı iyileştirebileceğini öne sürdü. Glisin, vücudun fazla olan ısısını düşürür böylece uykuya dalmayı kolaylaştırır. Uyku hormonu olan melatonin, düşük ısılarda daha iyi salgılanmaktadır.

Glisin kaygı ve stres üzerinde de olumlu etkiler yarattığı iddia edilir. Glisin, beyindeki glisin reseptörlerine bağlanarak kaygıya iyi gelir.

Glisinin uyku kalitesini iyileştirdiği ve uyku derinliğini artırdığı, alkol ve diğer toksinlerin vücut üzerindeki etkilerini azalttığı bilinmektedir.

Ruh halini iyileştirir

Glisin, sinir ve nörotransmitter fonksiyonlarında kritik bir rol oynayan bir amino asittir. Glisin ayrıca uyku, ruh hali ve hafızayı iyileştirdiği bilinmektedir. Depresyon ve psikoz dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık durumlarının tedavisinde faydalı olabilir.

Amino asit glisin, serotonin üretimi için önemlidir. Serotonin, mutluluk duygularına katkıda bulunan önemli bir nörotransmiterdir. Ayrıca serotonin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Aslında, düşük serotonin seviyeleri depresyon ve anksiyete ile ilişkilidir.

Glisin, beyindeki serotonin ve triptofan düzeylerini artırarak depresyon ve uykusuzluk semptomlarını önleyebilir.

Aynı şekilde, glisinin de anti-anksiyete etkileri vardır.

Glisin’in ruh halini iyileştirdiğini kanıtlayan çalışmalar %100 doğru olmamakla birlikte antipsikotik ilaçların olumsuz etkilerini azaltabileceğine inanılmaktadır. Ancak, glisin takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Belirtildiği şekilde alındığında genellikle güvenli olsa da, bazı araştırmalar bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğini düşündürmektedir. Örneğin, glisin antipsikotik ilaçları etkileyebilir, bu nedenle glisin takviyesi almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, glisin takviyesinin böbrekleri kurşun gibi bazı ilaçların zararlı etkilerinden koruduğunu gösteriyor.

İlginizi çekebilir: Glisin – Sağlıklı Beslenmenin Eksik Halkası

Kas Kaybını Azaltır

Glisin, yaşlanma, yetersiz beslenme ve vücudunuz belirli metabolik rahatsızlıkları sonucu ortaya çıkan kas kayıplarının önüne geçer.

Kas kaybı, yaşla birlikte artar iskeletteki kas kütlesinde ve gücünde azalmaya sebep olur, bu da hayat kalitemiz üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

Bilindiği gibi glutamin ve Amino asit lösin, kas yıkımını engellediği ve kas protein sentezinde yararlı olduğunu biliyoruz.

Bazı spesifik hastalıklarda, kanser gibi durumlarda lösin etkisini azaltabilir. Kanser hastalığı olan denek hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, glisin amino asidinin, lösin olmamasına rağmen kaslarda protein sentezini arttırdığını göstermiştir. (kaynak)

Glisin, aynı şekilde kreatin sentezinde büyük önem taşır.

Glisinin kas inşasında faydaları hakkında daha fazla insanlar üzerinde araştırma yapılması lazım.

Glisin Güvenli mi?

Doz miktarına göre glisin takviyesi almak güvenlidir. Araştırmalarda, 90 gram mega dozları bile ciddi yan etkisi olmadan bir kaç hafta kullanılmıştır. Tabi ki bu oran çok yüksektir ve bazı insanlarda problemler yaratabilir. Glisin üzerinde önerilen doz ortalama 3-5 Gr arasıdır.

Glisin, yararı göz alıcı olan bir amino asittir. Glutatyon, kreatin ve kolajen gibi önemli maddeleri yapmak için glisine ihtiyacımız bulunmaktadır.

ilginizi çekebilir: Glutatyon Rehberi