B1 Vitamini Eksikliği Büyük Problemler Yaratıyor: B1 Nedir?

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, B1 vitamini eksikliğinin anksiyete ataklara yol açabileceğini göstermiştir.

Herkes sağlıklı bir yaşam tarzının ve iyi bir diyetin sağlığınızı birçok yönden iyileştirebileceğini bilir, ancak herkes bunun nasıl çalıştığını tam olarak anlamaz.

Bu konuda uygulayabileceğimiz bir çok strateji bulunmakla birlikte yeterli miktarda B vitaminleri aldığımıza emin olmalıyız. Bu kadar adından söz edilen B vitaminlerinden B1 vitamini nedir, faydaları nelerdir öğrenelim.

B1 vitamini insan vücudu için çok önemli bir vitamindir. Ruh halinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan serotonin ve adrenalin de dahil olmak üzere birçok hormonun üretilmesi gerekmektedir.

B1 Vitamini Neden Bu Kadar Önemlidir?

Tiamin olarak da bilinen B1 vitamini vücut tarafından üretilmez. Bu nedenle besinler yoluyla dışarıdan alınması gerekir.

Tiamin adıyla da bilinen B1 vitamini vücut tarafından üretilmez. Bu nedenle dışarıdan gıdalar yoluyla alınmalıdır.

Yorgunluk, halsizlik ve enerji eksikliği hepimizin sorunudur. Bunun temel sebepleri arasında vitamin eksikliği, özellikle B vitaminleri eksikliği olabileceğini unutmayın.

İç organlar, enerji üretiminde B2 Vitaminine çok benzer bir şekilde, B1 Vitamini günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gerekli olan enerji süreçlerinin sentezi için kullanır.

B1 vitamini hem bitkisel hem de hayvanlar kaynaklarda bulunur. Ancak bazı spesifik durumlarda takviye olarak da alınabilir.

  • B1 vitamini eksikliği genellikle periferik sinirler ve israf ile ilgili problemler içeren bir durum olan beriberiye yol açar. Eksikliği kısa süreli hafıza kaybı gibi zihinsel sorunlar olabilir. Dr. Eric Berg’e göre B1 vitamini eksikliği amigdala aktivasyonunu arttırıyor ve bu da panik atak gibi sebeplere yol açabiliyor.
  • Sağlıklı yetişkinlerde tiamin eksikliği nadirdir. Belirli tıbbi durumları olan kişilerde daha yaygındır. Aşırı kahve ve alkol tüketimi B1 eksikliğini tetikleyebilir.
  • Tiamin, vücudun tüm dokularının düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu temel bir besindir. Tiamin, bilim adamlarının keşfettiği ilk B vitaminiydi. Bu nedenle adı 1 sayısını taşır. 
  • Vücudun adenozin trifosfat (ATP) yapmak için tiamine ihtiyacı vardır.

B1 Vitamini oksijeni vücudun dokularına taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna da yardımcı olur. B1 Vitamini aynı zamanda metabolizma ve karbonhidrat sentezi dahil olmak üzere diğer birçok vücut fonksiyonu için temel bir bileşendir

B1 Vitamininin sağladığı işlevler ve faydalar

Yaygın eksiklik, düşük konsantrasyon, yorgunluk, kızgınlık ve hatta depresyon gibi çeşitli zihinsel sorunlara neden olabilir.

Sadece vitaminler ve minerallerden şifa aramak doğru değildir.

Vitaminler özellikle eksikliği olduğunda problemler yaratabilmektedir. Bu durumda vücudumuzdaki eksikliği olan vitamini bulmalı, ona göre aksiyon almalıyız.

B1 Vitamini insan sağlığı önemli iki işlevi yerine getirir:

  • Enerji verici ve gıdaların emilimi
  • Mitokondriyal zarın ve sinaptozomal zarın doğru gelişimi

B1 Vitamini, glikozun vücudun tüm işlevlerini yerine getirmesi için kullanabileceği enerjiye dönüşme süreçlerinde aktif rol alır. Bu durumun önemi hakkında bir düşünün.

Tiamin, aktif olarak enerji üretiminde gereklidir. Yani aranan vitaminlerden biridir.

B1 vitamin doğru yoldan almak, beyindeki aşırı aktivitesi ve stresi azaltabilir . B1 Vitamini ayrıca konsantrasyon ve hafızayı, doğal psikofiziksel güçlendirmeyi, kas ve kalp fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir .

1. Enerji Üretimi

kas sağlığı

Vücudumuzda yeterli miktarda enerji üretimi için vitaminlere, minerallere ve besinlere ihtiyaç duyar.

B1 Vitamini, karbonhidratların ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesinden sorumludur. 

Ortaya çıkan enerji daha sonra beyin, kalp, akciğerler, böbrekler vb. tarafından belirli görevleri yerine getirmek için kullanılır. Yani B1 vitamini yediğimiz yiyecekleri organlarımızın kullanabileceği özel bir yakıt türüne dönüştürür.

2. Kalp damar sağlığını destekler

Kardiyovasküler sağlık, dünyanın birçok yerinde büyük bir sorundur. Ne yazık ki, çoğu sağlık ürünü ve hizmeti, kalp krizi ve felçleri önlemede olması gerektiği kadar etkili değildir.

Kalp sağlığını desteklemek için sağlıklı yağlar tüketmek, antrenman yapmak, stres seviyesini azaltmak gibi aktiviteler yapılabilir.

Bunun yanında kalp yüksek oranda enerji tüketen bir organdır. Yeterli miktarda enerji sağlamak, kalp kasının daha iyi çalışmasını ve hücrelerin yeterli miktarda enerji sayesinde hasarlardan daha az etkilenmesini sağlar.

B1 eksikliği, mitokondriyel problemler yaratır ve bu durum kalp sağlığı için zararlı etkiler doğurur. B1 eksikliği aynı şekilde kalp ritim bozukluğu gibi semptomlar da yaratabilir.

Kalp, damar sağlığı için uzun soluklu bir strateji belirlemek gereklidir. Bunun yanında, yeterli B1 vitamini aldığımızdan emin olmak bu konuda destek sağlar.

3. Görme ve göz sağlığı için faydaları

Göz sağlığı büyük oranda toksinlerden etkilenebilmektedir. Serbest radikallerde artış gözlerde kusurlar yaratabilir.

Göz sağlığı olduğunda en önemli takviyelerden birisi Astaksantindir. Araştırmalarda, göze zararlı etki yaratacak serbest radikallerde savaşta Astaksantin etkili olduğu görülmektedir.

İlginizi çekebilir: Astaksantin Nedir?

Bunun yanında yeterli miktarda DHA almak ve B1 vitamini tüketmek aynı şekilde katarakt gibi göz problemlerinin önlenmesinde etki sağlayabilir.

Göz sağlığında önemli olan ve hepimizin bildiği A vitamin, lutein ve zeaksantin de ilave bir strateji olarak gözden geçirilebilir.

4. Beyin fonksiyonunun iyileştirilmesi

Hayatın hızı değişti ve onunla birlikte düşünme şeklimiz de değişti.

B1 Vitamini hem hafızayı hem de konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca yeterli şekilde almak sinir stresin verdiği yıkıcı etkileri azaltır.

Dahası, tiaminin Alzheimer hastalığının, karaciğer sirozunun ilerlemesini yavaşlattığı ve bazı enfeksiyon türlerinin şiddetini azalttığı görülüyor.

5. Sinir sistemine faydaları: miyelin kılıfının gelişimi

Miyelin kılıfı, beyin ve omurilikte akson çevresinde ince bir zar tabakasıdır. Aksonlar, nöronlar arasında bilgi iletilmesine yardımcı olur. Miyelin kılıfı, nöronlar arasındaki bağlantıyı geliştirmeye ve iletişimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

B1 vitamini miyelin kılıfı sağlıklı ve işlevsel tutan şeydir. B1 vitamini eksikliğine bağlı miyelin kaybı temel olarak zayıf bir bağlantıya ve sinirlerin bozulmasına yol açar. Miyelin kılıfına aşırı derecede ciddi hasar verilmesi, tıbbi durumları zayıflatabilir.

Besin kaynakları: Hangi besinlerde bulunur?

çinkonun faydaları

İnsan vücudu B1 Vitamini üretemez ve özümseyemez ve bu nedenle besinler yoluyla günlük doğru dozlarda alınması gerekir. 

Doğada, bitkisel kaynaklarda olduğu gibi hayvansal kaynaklarda da Tiamin kaynakları bulmak mümkündür. B1 vitamini açısından zengin çeşitli gıdalar arasında şunlar bulunur:

BesinServisTiamin(mg)
Mercimek (pişmiş, haşlanmış)½ fincan0.17
Yeşil bezelye (pişmiş, haşlanmış)½ fincan0.21
Uzun taneli, kahverengi pirinç (pişmiş)1 fincan0.19
Uzun taneli, beyaz pirinç, zenginleştirilmiş (pişmiş)1 fincan0.26
Uzun taneli, beyaz pirinç, zenginleştirilmemiş (pişmiş)1 fincan0.04
Tam buğday ekmeği1 dilim0.10
Beyaz ekmek (İlave vitamin eklenmiş)1 dilim0.23
Güçlendirilmiş kahvaltı gevreği (buğday, şişirilmiş)1 fincan0.31
Buğday tohumu kahvaltılık gevrek (kızarmış, sade)1 fincan1.88
Fıstık100 gr0.64
cevizler30 gr0.19
Ispanak (pişmiş, haşlanmış)½ fincan0.09
Portakal1 meyve0.11
Kavun½ meyve0.11
Süt1 fincan0.10
Yumurta (pişmiş, katı haşlanmış)1 büyük0.03

Yumurta, süt, meyve ve sebze gibi diğer besin kaynaklarında B1 Vitamini miktarı, pişirildiğinde yukarıda sıralanan besinlere kıyasla önemli ölçüde düşmesine neden olur. 

  • Tiamin olarak da bilinen B1 vitamini, insan vücudu için en önemli vitamindir. Enerji metabolizması, kas ve sinir fonksiyonları ve hücre büyümesi dahil olmak üzere birçok fizyolojik süreçte kullanılır.
  • Tiamin eksikliği anksiyete, depresyon ve diğer semptomlara sebep olabilir.
  • Yorgunluk, halsizlik ve enerji eksikliği gibi semptomlar genellikle B vitaminleri eksikliğinden kaynaklanabilir.
  • Ketojenik diyet ve aralıklı oruç tutanlar, yeterli miktarda B vitaminleri aldığından emin olmalıdırlar.

B vitaminleri sinir ve kas fonksiyonu için önemlidir ve başka birçok faydası vardır.

B1 vitamini metabolizması

B1 Vitamininin, esas olarak karaciğer tarafından uygulanmaktadır.

Öte yandan, sindirim açısından, kullanılan organ, daha sonra iç organların geri kalanına akan kan dolaşımına dahil edildiği ince bağırsaktır. 

B1 Vitamini, tüm bu stres, yüksek psikofiziksel konsantrasyon, spor eğitimi, aşırı alkol alımı ve sigara dumanı durumlarında insan vücudu tarafından daha büyük miktarlarda emilir.

Benfotiamin nedir?

webmed.com’a göre, Benfotiamin, tiamine (B1 vitamini) benzer, ancak vücut tarafından tiaminden daha iyi emilir . Vücut benfotiamin’i enzimlerle tiamine dönüştürür. Benfotiamin vücut tarafından “basit” B1 vitamininden 5 kat daha iyi emilebilir. 

Günlük Alımlar

Yaşa bağlı olarak, B1 Vitamini asimilasyonu dozu değiştirebilir:

  • 6 aya kadar: Tiamin ihtiyacı anne sütü ve annenin dolaşımı yoluyla karşılanır (cenin döneminden doğuma kadar).
  • 6 ila 12 ay arasında: günlük gereksinim yaklaşık 0,3 mg’dır.
  • 1 ila 3 yıl arasında: günlük gereksinim 0.4 mg’dır.
  • 4 ila 6 yıl arasında: gereksinim 0,5 mg olarak değişir
  • 7 ila 10 yaş arası: günlük gereksinim 0,8 mg ile temsil edilir
  • yetişkinler: gösterge olarak 1,2 mg ile 1,1 mg arasında

Eksiklik Riski Kimlerdedir?

B1 Vitamini eksikliği, bağırsaktan emilim bozukluğuyla (dizanteri durumunda) veya idrarın aşırı atılmasıyla ve ayrıca belirli ilaçların uzun süre alınması, alkollü içeceklerin kötüye kullanılması ve sigara içimi ile ilişkilendirilebilir. 

Tipik Vitamin B1 eksiklikleri şunları içerir:

  • Iştahsızlık
  • Aşırı yorgunluk
  • Uyku eksikliği
  • Konsantre olma zorluğu ve hafıza
  • Stres, kaygı ve sinirlilik
  • Zihinsel sis
  • Kardiyovasküler eksiklik

Alternatif Tiamin kaynakları

Vücudun B1 vitaminini doğru bir şekilde özümsemesinde beslenme tek başına yeterli olmadığında, takviye yoluna gidilebilir.

 Bu durumda, farklı formüller, makul fiyatlarla, kapsüller, tabletler veya suda çözünür çözeltiler şeklinde ticari olarak temin edilebilir.

Doz aşımı ve kontrendikasyonları

Vitamin B1 doz aşımı ile ilgili özel bir kontrendikasyon yoktur. Tıbbi sağlık açısından, bildirilecek önemli bir vaka yok gibi görünüyor. Sorunların çoğu Tiamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Günlük B1 vitamini ihtiyacı nedir?

B1 vitamini veya tiamin gereksinimi cinsiyete göre değişir – erkekler için günde 1,2 mg ve kadınlar için 0,9 mg – ve normal bir diyet uygulanarak karşılanabilir