Keten tohumu kullananlar, genellikle bitkisel omega-3 kaynağı olduğu için tercih etmektedir. Ayrıca keten tohumunun sindirim sistemine destek sağladığı bilinen “lif” açısından zengin olmasıda onu çekici yapar.
Bu yazımıızda keten tohumu nasıl kullanır, ve keten tohumu kullananların yorumlarına göz atalım.
Keten Tohumu Nedir?
Akdeniz ikliminde yetişen ketengiller familyasına ait keten tohumu bitkisinden elde edilen keten tohumu, Mısır ve Hindistan’da çok sık kullanılmaktadır. Bilhassa Antik Mısır’da keten tohumundan çok sık faydalanılırdı. Günümüzde ise Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede ticari amaçla keten tohumu üretilmektedir.
Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?
Keten tohumu türlü alternatiflerle tüketebilebilir. Keten tohumu öncelikle öğütüp yoğurt veya salataya katabilirsiniz. Bunun dışında soğuk meze ve ana yemekler de keten tohumu kullanımı olabilmektedir.
Ayrıca keten tohumu sıcak suya koyup çayını demleyip içebilirsiniz. Keten tohumunu çiğ yemekten kaçınılması gerekiyor. Bunun sebebi dış kabuklarının sindirimi gerçekleşmemesi. Böylece keten tohumunun istenilen etkisi alınamaz.
Keten tohumu kullananlar etki almak istiyorsa uzun süre çiğnenmeli veya makineyle küçük parçalara ayırıp tüketmesi gerekiyor.
Keten Tohumu Yağı Faydaları
Lif, antioksidan, potasyum ve omega-3 açısından zengin keten tohumu yağının bir çok faydası vardır.
- Kanser oluşumunu engeller
- Vücuttaki enfeksiyonu düşürür
- Lif açısından zengin olduğu için sindirim sistemini destekler.
Keten Tohumu Zararları
Keten tohumu yüksek lif içerdiği için başlangıçta yüksek almak problemler yaratabilir. Bunun yanı sıra; şişkinlik, mide rahatsızlığı, gaz, karın ağrısı ve benzeri sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle keten tohumu kullananların yorumları da keten tohumunun dengesi tüketilmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Keten Tohumu Zayıflatır mı?
Yeterli miktarda omega-3 yağ asitleri tüketmek zayıflama konusunda destek sağlayabilir. Ayrıca vücuttaki omega-6 ile omega-3 dengesi çok önemlidir. Omega-6 miktarı fazla olursa vücutta yağ toplama ve enfeksiyon riski daha da artmaktadır. Ayrıca keten tohumu kullananlar lif aldıkları için kendilerini daha tok hissetmektedir.
Keten tohumunun kullananların yorumlarını inceleyebilirsiniz.
Keten Tohumu Kullananların Yorumları
Forumlarda ve sözlüklerde Keten tohumu kullananların gerçek kişisel yorumlarını sizler için derledik.
Keten tohumunun içindeki lifler kabızlığa iyi gelir arkadaşlar. Neden mi? bu lifler sayesinde suyu çekeriz. Ben çiğneyerek tüketmeyi tercih ediyorum. Tatsız zaten. Chia tohumuyla birlikte bitkisel omega-3 ihtiyacımı karşılıyor gibi geliyor.
Sanıldığını aksine kavurduğunuz zaman güzel tat olabilir. Keten tohumu kullanıcısı olarak bunca zaman çiğ öğüttüm. Salata felan kattım ama kavurduğunuz zaman değişik bir tat veriyor.
Yeterli miktarda bitkisel omega-3 almak, özellikle gün içinde daha iyi hissettiriyor. Denemenizi öneririm. Omega-3 açısından yüksek beslenen ve kendinizi gözlemleyin.
Keten tohumu, zerdeçal, bal bir güzel karıştırıp için. Öksürüğe iyi geliyor.
Keten tohumu ve Chia, vejetaryen beslenenlere günde bir miktar yemelere tavsiye ediliyor. Ayrıca balık tüketmeyenler için de tavsiye edilmektedir.
Keten tohumu kullanmayı her an düşünmeniz gerekir. Neden mi? Keten tohumu çok sağlıklı. Ben keten tohumu kullandığımdam beri sindirim sistemimde gelişmeler görüyorum. Ayrıca omega-3 çok önemli.
Yukarıda yer alan keten tohumu kullananların yorumları, tavsiye niteliğinde değildir. Bu nedenle tıbbi tedavi yerine kullanılmamalıdır. Burada yer alan keten tohumu kullananların yorumları, tamamen kişisel deneyimlerden ibarettir. Bu nedenle en iyi beslenme şekli için beslenme uzmanına danışmak faydalı olacaktır.
Keten tohumu her gün yenir mi?
Keten tohumu her gün yenilebilir ancak başlangıçta çok fazla alınmamalıdır. Ayrıca keten tohumu tüketiminde önemli olan ,dengeli ve düzenli bir şekilde tüketilmesidir. Arada bir keten tohumu yemeyi bırakmak ve mola vermek gerekebilir.
Keten tohumu aç karna mı tok karna mı?
Farketmez, keten tohumu hem aç hem de tok karna tüketilebilir. Fakat, aç karna tüketilmesi daha faydalı olabilir çünkü bu durumda tohumun içerdiği besinler daha iyi emilerek vücudunuz tarafından daha iyi kullanılabilir.
Keten tohumu gaz yapar mı?
Evet yapabilir. Bazı insanlar keten tohumu tüketiminden sonra gaz hissedebilir. Bu durum, keten tohumunun içeriğinde bulunan bazı bileşenlerin ve liflerin sindirimim sistemindeki emilimidir. Ancak, bu durum herkes için geçerli değildir ve bazı insanlar keten tohumu tüketiminden hiçbir olumsuz etki yaşamayabilirler.
Sonuç
Keten tohumunun ne gibi etkiler gösterdiği, faydaları ve kullananların yorumlarını derledik.
Keten tohumu dengeli bir beslenmenin parçası olarak kullananlar tarafından tercih ediliyor.
Diğer Makalelerimiz: