Kas inşa etmek ve yağ kaybetmek için diğer tüm hormonlara oranla büyüme hormonu popüler olmaya başlamıştır. Bilim büyüme hormonunu güçlendirmek için stratejiler geliştirmeye çalışmışlardır.
İnsan vücudunda hormonlar, kan yoluyla beden fonksiyonlarını düzenler. Örneğin pankreasta insülin kan şekerini düzenler. Hormonlar geniş bir konudur. Burada yakından incelediğimiz hormon büyüme hormonudur.
Hormonların cinsleri ve yapıları farklıdır. Büyüme hormonuda da peptid formda bir hormondur. Peptid hormonları, hormonal etkiye sahip proteinlerdir.
Boy uzamasını kontrol eder
En yaygın olarak HGH (insan büyüme hormonu) olarak bilinen büyüme hormonu, gelişmekte olan ergen çocuklarda boyun uzamasından sorumludur.
Yetişkinlerde büyüme hormonun boy uzatmayı etkilemez. Büyüme hormonu özellikleri dokuları ve bağlara mesajlar gönderir ve büyümeyi gelişimi sağlar.
Büyüme hormonu kasları koruyucu etkisiyle de bilinir. Bazı uzmanlara göre, büyüme aralıklı oruç ile birlikte oluşan kas yıkımını önlemede yardımcı olduğunu belirtir.
Koruyucu etkisinin yanında, kas inşasında çok etkili değildir. Dediğimiz gibi, kasların korunup yağ yakımı destekleme konusunda faydalıdır.
Büyüme Hormonu Gençleştirir mi?
Büyüme hormonu hücreleri koruyucu etkisi ve yaşlanma karşıtı özellikleriyle bilinir. Ayrıca kemik kitlesini desteklemesi ve kas protein sentezini desteklemesi gibi faydaları da vardır.
Büyüme hormonunun bir çok farklı sağlık faydaları bulunur. Bunun yanında anabolik etkisi testosteron kadar güçlü değildir.
Büyüme hormonu eksikliğinin nedeni nedir?
Büyüme hormonu problemleri genel olarak kalıtsal olmaktadır. Bunun yanında, beynin hipofiz bezine yakın bölgesinde oluşan iltihaplanma veya tümörler hastalığın gelişimini tetikler.
Büyüme hormonu üretimi yaşlandıkça azalmaktadır. Bunun yanında, bazı spesifik durumlarda örneğin kanser tedavisi gibi durumlarda büyüme hormonu eksikliği çıkabilir.
Şeker hastalarında, yüksek insülin seviyesinin de büyüme hormonu baskılayıcı etkisi olduğunu biliyoruz. İnsülin ile büyüme hormonu zıt hareket eder.
İnsülin seviyesini optimize etmek için düşük karbonhidratlı diyet veya keto diyetini araştırabilirsiniz.
Kronik uykusuzlukta büyüme hormonu eksikliğine sebep olabilir. En çok büyüme hormonunu saat 2 ile 4 arasında, derin uyku sırasında salgılarız. Biyolojik ritmimiz saat 9’dan sonra serotonin hormonunu melatonine dönüştürmektedir.
Yeterince melatonin üretimi olmazsa uyku problemleri çıkabilir ve bu durum büyüme hormonu problemleri yaratabilir.
Büyüme hormonu eksikliği kalıtsal olmakla birlikte yaş ilerledikçe bu hormonun salınımı azalmaktadır.
Büyüme hormonu eksikliği ile ilgili çalışmalar
Uzman doktorlar, büyüme hormonu problemlerini test etmek için kan örnekleri alırlar. Kanda büyüme hormonunda bir soru görüldüğünde, diğer testler uygulanır.,
Bu testlerde, hipofiz bezinin çalışması ve sağlığı değerlendirilir. Büyüme hormonu eksikliğinin nedenini açıklığa kavuşturmak için uzmanlar hipofiz bezinin filmini çekilmesi vb. gibi taleplerde de bulunabilirler
Büyüme Hormonu (GH), hipofiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Vücudun normal büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. İnsan vücudu tarafından üretilmesi gereken temel bir hormon olarak sınıflandırılır. GH’deki bir eksiklik, büyüme geriliği, bodur büyüme, zayıf yetişkin boyu ve bozulmuş bilişsel işlev gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Büyüme hormonu eksikliği tedavisi
Peptid formda büyüme hormonları yüksek fiyatlarda ve bir çok insan için pahalı olmaktadır.
Laboratuvar ortamlarında, genetik mühendisliği kullanılarak sentetik yoldan üretilen büyüme hormonu üretilmektedir. Üretilen hormon veya ilaçlar, medya ve bir çok çevre tarafından pazarlanmaktadır. Bu ilaçlar, özellikle gelişim bozukluğu olan çocuklara reçete edilebileceği gibi, spor ve vücut geliştirme dünyasında da popüler hale gelmiştir.
Büyüme hormonu gece salgılanır. Vücudun doğal ritmini geliştirmek, uyku kalitesini arttırmak büyüme hormonu üretimi için en uygun yoldur.
Sentetik hormonların yan etkileri vardır
Bir çok insan, büyüme hormonunu arttırmak için dışardan ilaçlar almaktadır. Üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulan bu ilaçlar, bazı insanlarda ciddi yan etkilere sebep olabilir. Vücutta su tutması, kalp damar hastalıkları, eklem ağrıları, şeker hastalığı gibi problemler meydana gelebilir.
Herhangi bir uzman kontrolünde olmadan büyüme hormonu kullanmak sağlığa zarar verebilir. Aşırı büyüme hormonu ayrıca kulak, burun gibi bölgelerde aşırı büyüme gibi zararlı yan etkilere de sebep olabilir.
En iyisi büyüme hormonunu güçlendirecek stratejiler geliştirmek gerekmektedir. Doğal yoldan artan büyüme hormonun en güvenilir olanıdır.
Bazı yöntem ve stratejiler büyüme hormonunu doğal yoldan arttırabileceğimizi göstermektedir
Doğal Yoldan Arttırmak İçin Stratejiler
Şanslıyız ki büyüme hormonunu doğal yoldan arttırabilecek stratejilerimiz ve yöntemlerimiz keşfedildi.
- Oruç tutmak: Oruç tutmak büyüme hormonunu olumlu etkilediği ve arttırdığı bilinmektedir. 3 günlük oruçta, büyüme hormonu seviyelerinin %300 arttığı görülmektedir. (kaynak) Büyüme hormonunu arttırmak için en uygulanabilir, kolay ve takip etmesi olası stratejilerden birisi de “aralıklı oruç” diyetidir. Özellikle 12 ile 16 saatlik aralıklı oruç, bir çok kişi için uygun ve takip etmesi kolaydır.
- GABA Takviyesi: GABA beyninizi kontrol etmenize yardımcı olur. Ayrıca serotonin, norepinefrin ve glutamat gibi diğer nörotransmitterlerin düzenlenmesinde rol oynadığı gösterilmiştir. Bunun yanı sıra uyku, iştah baskılama ve hafıza konsolidasyonu için gereklidir. Araştırmaya ihtiyaç olmakla birlikte, kısa süreli de olsa GABA’nın aynı zamanda büyüme hormonu arttırdığı da bilinmektedir. (kaynak) Yeterli miktarda GABA, kaliteli uykuyla ilişkilendirilmiştir.
- Yüksek Yoğunluklu Antrenman: Antrenman yapmak genel sağlığımızı arttırmak için en önemli aktivitelerden biridir. Yüksek yoğunluklu kısa süreli antrenman büyüme hormonu salınımında en etkili yöntemlerden birisidir.
- Kaliteli Uyku: Uykusuzluk vücudumuz üzerinde yıpratıcı etkileri vardır. Sadece yorgunluk ve halsizlik değil, büyüme hormonu salınımını da azaltır. Kaliteli ve derin uyku uyuduğumuzda büyüme hormonu seviyesini yükseltiriz.
Yukarıdaki stratejiler doğal yoldan büyüme hormonunu desteklemek için kullanılabilen yöntemlerdir.
Aç Kalmak Büyüme Hormonu Arttır mı?
Oruç tutmak büyüme hormonu arttırdığına dair araştırmalar mevcuttur. Araştırmalarda açlık süresi ne kadar artarsa büyüme hormonu seviyesi o kadar artmaktadır. İnsülin hormonu azaldıkça da büyüme hormonu artmaktadır
Arjinin Büyüme Hormonu Arttır mı?
Arginin büyüme hormonu seviyelerini arttırır. Bunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ama insanlarda arjinin kullanımı büyüme hormonunu desteklemiştir.
Büyüme Hormonu Destekleyen Besinler?
Düşük karbonhidratlı beslenmek büyüme hormonunu tetikler. İnsülin düştükçe büyüme hormonu artar. Protein açısından zengin beslenmek ( Glutamin, Ornitin vb) büyüme hormonu üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
Stresi azaltmak için elimizden geleni yaparsak daha rahat uyuruz. Bu durumda hormon dengemiz ve uyku kalitemiz gelişir.
Stresi azaltmak için uygulayabileceğimiz yöntemlerden bir tanesi de meditasyondur. Meditasyon yapmak, 8.haftadan sonra katılımcılarda stresle ilgili problemlerin azaldığını göstermiştir.
İlginizi çekebilir: Stresle Başa Çıkmak İçin Meditasyon
Gece geç saatlerde yemek yemek ve uykusuzluk büyüme hormonunun üretiminde negatif etkiler
Sonuç
Büyüme Hormonu, kas inşa etmeye, dayanıklılığı artırmaya ve enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olan temel bir hormondur. Aynı zamanda genel sağlık ve esenliğe yardımcı olur. Büyüme Hormonu, vücudun düzgün büyümesi ve gelişmesi için gereklidir
Büyüme hormonu nefes alma, sindirim ve kemiklerinizi ve kaslarınızı koruma gibi birçok önemli bedensel işlevin önemli bir parçasıdır.
Sonuç orak büyüme hormonunu optimize etmek sanıldığın aksine zor değildir. Yetişkinlerde büyüme hormonunu faydalarını görünce bu hormonun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz.